Pihasuunnittelu

Pihasuunnittelu yhdistää asiakkaan toiveet ja pihan ominaispiirteet

Pihasuunnittelussa otamme aina huomioon asiakkaan toiveet ja tarpeet sekä pihan ja ympäristön asettamat vaatimukset. Yhdistämme pihan realiteetit ja mahdollisuudet niin, että lopputulos on mahdollisimman onnistunut ja asiakkaan toiveet täyttävä.

Kohteeseen tarkennetun pihasuunnitelman pohjalta voidaan laatia kustannusarvio viherrakentamiselle.

Näin teemme pihasuunnittelua

Laadukas pihasuunnittelu vaatii tarkkaa silmää ja kykyä hahmotella toimiva kokonaisuus, jossa on huomioitu kaikki asiakkaan toiveiden, pihan ominaispiirteiden tai esimerkiksi budjetin asettamat vaatimukset.

Siksi kiinnitämme pihasuunnittelussa huomiota seuraaviin tärkeisiin seikkoihin:

Pihan tarpeet

Pihasuunnittelun lähtökohtana on aina se, millaisia toiveita asiakkaalla on pihan suhteen.

Minkä tyylinen pihasta halutaan? Asiakas saattaa haluta vaikkapa perinteisen pihan eri toimintoineen, tai haluttu piha voi olla luonnonmukainen, moderni, selkeälinjainen tai romanttisen rönsyilevä.

Tärkeää on myös huomioida se, miten hyvin piha sopii olemassa olevaan arkkitehtuuriin. Onko pihan läheisyydessä esimerkiksi rakennuksia, terasseja, pergoloita tai säilytettäviä vanhoja puita?

pihan tarpeet

Pihan käyttötarkoitus

Asiakas saattaa toivoa, että piha suunnitellaan erityisesti tiettyä käyttötarkoitusta varten, tai siitä voidaan haluta mahdollisimman monikäyttöinen.

Halutaanko pihasta esimerkiksi enemmän oleskeluun, rentoutumiseen ja lasten leikkimiseen sopiva paikka, vai onko siellä tarkoitus järjestää esimerkiksi juhlia ja tapahtumia? Halutaanko pihaa käyttää hyötykasviviljelyyn?

Tärkeää on myös miettiä, halutaanko pihan olevan mahdollisimman helppohoitoinen, vai ollaanko halukkaita panostamaan pihan hoitoon?

Pihan käyttötarkoitus voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten kulkuväylät ja valaisimien paikat kannattaa sijoittaa.

Pihan muodot

Pihasuunnittelijan täytyy aina huomioida piha-alueen koko, muotokieli ja muut ominaispiirteet.

Onko piha tasainen vai rinteinen? Millaiset korkeuserot pihalla on? Myös esimerkiksi piha-alueen maaperän laatu tai miten auringonvalo kohdistuu pihan eri osiin vaikuttavat siihen, millaisia kasveja pihalle voi valita ja mihin ne kannattaa sijoittaa.

Suunnittelijan on tärkeää huomioida myös pihan ympäristö ja miettiä, miten luontevasti piha sulautuu ympäröivään luontoon.

Pihan muodot

Lait ja asetukset

Pihasuunnittelun ammattilainen osaa huomioida alueen mahdolliset asemakaavamääräykset tai erilaiset rakennustapaohjeet.

Nämä voivat vaikuttaa esimerkiksi rakennelmien etäisyyteen piha-alueen rajasta, terassin sallittuun kokoon, aitojen toteutukseen ja sijoitteluun, parkkipaikkaan tai kasvillisuuden istuttamiseen.

Pihasuunnittelun hinta

Pihasuunnittelu on tarkkaa ja aikaa vievää työtä, joten on hyvä käydä suunnittelijan kanssa läpi, mistä suunnitelman hintaa koostuu. Suunnittelija tekeekin yleensä suunnittelutyöstä tarjouksen.

Hyvä suunnitelma ottaa huomioon kaikki nämä lähtökohdat. Suunnittelija auttaa hahmottamaan toiveesi ja yhdistämään ne pihapiirin realiteetteihin, sekä luomaan viihtyisän, toimivan ja turvallisen pihakokonaisuuden.

Pihasuunnitelman tyypit

Luonnossuunnitelma

Luonnossuunnitelmassa hahmotetaan pihan toimintojen-, kasvillisuuden- ja pihavalaistuksen paikat sekä pihassa käytettävät materiaalit. Luonnossuunnitelma auttaa laskemaan pihan kustannusarvion sekä ohjeistaa omatoimista piharakentajaa itse rakentamisessa.

Luonnossuunnitelma ei sisällä tarkkoja mitta- eikä korkeusmerkintöjä eikä yleensä tarkkoja materiaali- ja kasviluetteloita.

Yleissuunnitelma

Luonnossuunnitelma voidaan tarkentaa mittatarkaksi yleissuunnitelmaksi. Yleissuunnitelmassa kerrotaan toiminta-alueiden tarkat lopulliset koot, pihan pintamateriaalien tarkat tiedot, pintojen tasaussuunnitelma, kasvillisuuden valinnat ja tarkat taimimäärät.

Yleissuunnitelma on yleensä riittävä rakennuslupakuviin.

Toteutussuunnitelma

Yleissuunnitelma voidaan laajentaa toteutussuunnitelmaksi, josta käytetään myös nimeä pihasuunnitelma.

Pihasuunnitelma pitää sisällään suunnitelmapiirustukset sekä seuraavat asiakirjat:

  • Yleissuunnitelma
  • Toteutussuunnitelma
  • Pinnantasaus- ja hulevesisuunnitelma
  • Valaistussuunnitelma
  • Leikkaus- ja detaljipiirustukset
  • Istutussuunnitelma, vihertyöselitys
  • Määräluettelo
  • Kustannusarvio
  • Hoitotyöselostus

Tarkasti laadittu pihasuunnitelma luo onnistuneen perustan pihaprojektille ja tekee pihan rakentamisesta sujuvaa.

Kaipaatko apua unelmiesi pihan luomisessa tai hoidossa?

Ota yhteyttä ja kerro meille toiveistasi, niin jutellaan kuinka voimme auttaa!

Asta Forsström omakuva

Asta Forsström

PIHASUUNNITTELIJA
VIHERRAKENNUSPUUTARHURI

Jätä tarjouspyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö