Tarina

Koulutus ja työkokemus

Olen valmistunut puutarhuriksi Lepaan puutarhaoppilaitoksesta v2000. Valmistumisen jälkeen toimin  kauden viherrakennustöissä Hämeenlinnassa Puutarhaliike Puuta ja Heinässä. Viherrakennustöiden jälkeen halusin kokeilla enemmän viheralueiden hoitoon liittyvää työtä ja niin päädyin Pälkäneen seurakunnan palvelukseen. Siellä työskentelinkin v. 2012 saakka, jolloin eteen tuli mahdollisuus muuttaa ulkomaille ja tutuksi tulleeseen Espanjaan.

Espanjassa puutarha-alan työt vetivät puoleensa ja toimin puutarha-alan yrittäjänä n. 5 v ajan siellä. Kesien vietto Suomessa mahdollisti myös jatkamaan työskentelyä Pälkäneen seurakunnassa. Suomeen muuttamisen myötä v. 2020 haasteita oli kuitenkin saatava lisää ja niinpä päädyin v. 2022 perustamaan yritykseni Asta Casan Helsinkiin.  Siitä lähtien olemme rakentaneet ja remontoineet erilaisia pihoja ja viheralueita ympäri pääkaupunkiseutua.

Asta Forsström

Seurakuntapuutarhurin työssä

Toimin seurakunta puutarhurina noin 15 vuoden aikana Pälkäneen seurakunnassa ja koin sen antoisaksi ja merkitykselliseksi tehtäväksi. Se antoi mahdollisuuden luoda kaunista ja viihtyisää ympäristöä omaisille ja seurakuntalaisille kahdella eri hautausmaalla ja seurakunnan eri toimipisteissä.

Tehtäviini kuuluivat mm. hautausmaiden ja viheralueiden suunnittelu ja ylläpito. Kausikukkatilausten hoitaminen ja budjetointi, mullan ym. maa-ainesten sekä työvälineiden ja koneiden hankinta. Viherrakennustyöt seurakunnan eri alueilla sekä hautaustoimintaan liittyvien erilaisten viheralueiden hoitotyöt. Kestävien ja ympäristöystävällisten viheralueiden hoitaminen hautausmailla ja seurakunnan muilla alueilla. Turvallisuusmääräysten ja ympäristönsuojelun noudattamisen valvominen. Viime vuosina myös esimiestehtävät. Erityisen antoisana koin asiakaspalvelun seurakuntalaisten kanssa sekä työskentelyn vaihtuvien kausityöntekijöiden ja seurakunnan työntekijöiden kanssa.

Seurakunnalle suunniteltuja töitä

  • Pälkäneen hautausmaan uurnahautaus/muistolehto-alue
  • Pälkäneen hautausmaalla muualle haudattujen muistomerkkialue
  • Pälkäneen Pappilan pihapiiri
  • Luopioisten hautausmaa hauta-alueen laajennusosan suunnittelu
  • Luopioisten seurakuntatalon pihan uudistaminen

Minulle puutarhan suunnittelu ja hoito antavat mahdollisuuden ilmaista luovuuttaani. Rakastan kaunista ja harmoonista ympäristöä. Estetiikka on minulle tärkeää. Olen tarkka ympäristöstäni, kaunis ympäristö saa minut inspiroitumaan uusista asioista. Suunnitellessani voin kokeilla erilaisia yhdistelmiä kasveilla istutusalueilla, rakentaa viihtyisiä ja toimivia oleskelualueita sekä nauttia luomistani tiloista oleskelemalla puutarhassa tai kasveja hoitaen.

Viihtyisä ympäristö edistää myös fyysistä ja henkistä hyvinvointia vähentämällä stressiä ja parantamalla mielialaa. Kaunis ympäristö on ihmisiä yhteen kokoava tila!!

Asta Casa Espanjassa

ASTA CASA ESPANJASSA

Asuessani n. 10 v ajan Espanjassa olin hyvin kiinnostunut Välimeren ilmaston kasvillisuudesta. Espanjan ainutlaatuinen kasvilajisto oli hyvin kiehtovaa, värikkäistä trooppisista kukista, ihaniin sitrushedelmiin, palmuihin, loistokkaana kukkiviin pensaisiin ja monenlaisiin erilaisiin puihin. Innostukseni kasvaessa aloin opiskelemaan paikallisista kasveista lisää tekemällä vierailuja kasvitieteellisiin puutarhoihin ja moniin upeisiin puistoihin. Kartutin tietoa myös välimeren kasvillisuudesta kertovalla kirjallisuudella sekä osallistuin puutarhan hoidosta kertoville kursseille. Näin tutustuin espanjalaiseen puutarhakulttuuriin ja perinteisiin. Kokeilin myös itse erilaisten kasvien kasvattamista. Opin tuntemaan kasvien tarpeita ja vaatimuksia sekä löysin iloa ja tyydytystä oman pienen terassipuutarhani hoidosta.

Kauneus ja estetiikka ovat kiehtoneet minua aina ja se Espanjassa viehättikin kovasti. Ikuinen aurinko ja valo saivat kaiken näyttämään vieläkin kauniimmalta. Aloittaessani yrittämisen Espanjassa havahduin siihen, että “paikallisilla” Suomalaisilla ei ollut tarpeeksi tietoa ja uskallusta kokeilla erilaisia kasveja puutarhoissaan. Niimpä aloitin hoitamaan asiakkaideni  terassipuutarhoja.  Pikkuhiljaa sain myös isompia pihoja  hoitaakseni ja lopulta minua pyydettiin jo suunnittelemaan uusia puutarhoja ja pihoja. Vuosien varrella tutuksi tulleilta Espanjalaisilta puutarhureilta sain paljon kallisarvoista tietoa ja taitoa selvitäkseni monessa pulmallisessa tilanteessa. Ilman heidän apuaan, tuskin olisin uskaltunut lähteä edes yrittämäänkään. Puutarhan hoito Espanjassa on hyvin miesvaltaista ja Suomalainen nainen allalla oli kummastusta herättävä. Mieheni siirtyessä minua auttamaan, aloimme myös rakentamaan suunnittelemiani puutarhoja. Espanjalaiset puutarhurit tulivat tässä kohtaa vielä enemmän mukaan yhteistyöhömme. Saimme paljon asiantuntevaa ja fyysistä apua monissa eri rakennusprojekteissamme. Pääsimme kunnostamaan ja rakentamaan hyvin erilaisia puutarhoja ja pihoja.

Kohteita Espanjassa

  • Los Pacos v. 2016, kattoterassin uudet istutukset ja kuntoiluterassin näkösuojat
  • Sierrazuela v. 2016/17, villan puutarhanhoitoa
  • Arroy De La Miel v. 2017, terassin istutukset
  • Mijas v. 2017, kattoterassin istutukset
  • Pueblo Lopez v. 2018, patio pihan uudistus
  • Los Pacos v. 2018, villan pihan uudistus
  • Capellania v. 2018-2019, villan pihan uudistus ja hedelmätarha
  • Las Lagunas v. 2018, paritalon pihan uudistus
  • Sierrazuela v. 2018, villan pihan uudistus
  • Coin v. 2019, villan ruusutarhan perustaminen
  • Coin v. 2020 villan pihan uudistaminen
  • Torrequbrada v. 2020, ruukkupuutarhan uusimista terassille